Institusjonskokker lager mat ved kantiner og institusjoner som sykehus, eldresentre og fengsler.

En institusjonskokk er en kokk som arbeider på store institusjoner hvor det er lagt opp til effektiv og hygienisk produksjon av store mengder mat. Som institusjonskokk vil du ha hånd om det daglige arbeidet på kjøkkenet. Du må innfri krav til utseende, lukt, smak og konsistens. Maten skal også produseres innenfor definerte økonomiske rammer.

Institusjonskokken skal kunne lage mat som gir positive opplevelser til både friske og syke mennesker. I helse- og omsorgssektoren er institusjonskokken en viktig ressurs for å gi gode og næringsrike måltider. Yrket har utviklet seg ved at ernæring og helse har fått mer oppmerksomhet.

Innhold/temaer

  • tilberede mat i store mengder
  • sørge for en høy hygienisk standard i arbeidet
  • bruke maskiner og annet utstyr, og vedlikeholde dem
  • følge budsjetter og eventuelt andre regler for matproduksjonen
  • variere retter og menyer ut ifra hva som er næringsmiddelmessig korrekt

Dette er et intensivt kurs som gjennomføres på halve tiden av vanlig fagbrevgjennomføring. Kurset er tilrettelagt slik at du kan kombinere det med fulltidsjobb.

For mer informasjon se utdanningsdirektoratets sider utdanning.no.

Dette passer for deg som

  • har erfaring som kokk eller med matlaging, og som ønsker å formalisere kompetansen din.

Gjennomfæring

Kurset gjennomføres som live nettundervisning hvor du kan følge undervisningen fra din egen PC uavhengig hvor du er. Undervisningen gjennomføres på kveldstid en gang i uken. I tillegg får du tilgang til nettbaserte verktøy som støtte til undervisningen.
Undervisning på nett gir muligheter for:

  • forelesninger live
  • interaktiv undervisning der du ser og kommuniserer med medstudenter og foreleser
  • forelesninger i opptak

Eksamen

Som praksiskandidat tar du teorieksamen i lærefaget. Eksamen arrangeres 2 ganger pr år og oppmeldingsfristene er normalt 15. september og 15. januar. Oppmelding skjer via privatistweb.no. For mer informasjon se privatistweb

Hva må til for å få fagbrev

Du må ha bestått teorieksamen for å kunne ta den praktiske fagprøven. I tillegg må du dokumentere min 5 års relevant arbeidspraksis. Fagopplæringskontoret i ditt fylke vurderer din arbeidspraksis og arrangerer fagprøven.

Lånekassestøtte

Utdanningen er godkjent i lånekassen. Søknad sendes direkte til lanekassen.no.

Forkunnskaper

Du må ha fullført grunnskole eller tilsvarende oppløring. Minoritetsspråklige må ha minimum B1-nivå; i norsk muntlig og skriftlig.